Börja rida

By: admin | Date: 16.11.2014 | Categories: Ridning

Om man är intresserad av hästar och vill börja rida är detta inte speciellt svårt då hästsporten är väl utbredd i Sverige med över 200 000 personer som är aktiva inom den.

Vad behöver man då för utrustning om man vill börja rida? En hjälm är jätteviktigt, det måste man ha samt någon form av säkerhetsväst att sätta på överkroppen. Ett par rejäla stövlar eller skor med grov sula är också bra att ha. Riktiga ridstövlar är förstås det allra bästa att ha.

Utöver det är också ett par mjuka byxor utan söm på insidan bra. Att som cowboysen ha jeans är inte att föredra eftersom dessa lätt kan ge upphov till skavsår. Ett par handskar är också bra att ha för att dels få bättre grepp om tyglarna, dels slippa skavsår på händerna.

Många undrar nog om man behöver en egen häst för att börja rida. Absolut inte, på alla ridklubbar finns det hästar som man kan låna. Det krävs heller inte några speciella förkunskaper, mer än att man nog inte bör ha hästskräck om man ska börja rida. Vill man börja rida är det enklaste sättet att kontakta en ridklubb eller motsvarande. Har man inte ridit förut erbjuder de flesta klubbar olika former av ridskolor. Det finns även ridkurser att gå för vuxna som vill prova på ridning.

Vill man när man ridit ett tag även börja träna och tävla finns det i princip tre olika discipliner man kan tävla i, nämligen hoppning där man rider med hästen i en hinderbana, dressyr där det gäller att få hästen att utföra vissa moment, samt fälttävlan där man rider en lite längre bana ute i naturen. För den som verkligen tänkt att satsa på ridning och bli en riktigt bra ryttare kan det vara bra att tänka på att inte bara träna på hästryggen utan även kondition och styrka eftersom ridning är en tuff sport.